Zakelijke rekeningen voor holdings onze top 3 2024

Holding rekening vergelijken? Da's nu een fluitje van een cent.

Bankingreview.nl zocht uit wat de beste zakelijke rekeningen voor BV’s zijn. Hieronder vind je onze top 3  voor jouw nieuwe besloten vennootschap.

8.0
Bankingreview score
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim
Betrouwbare grootbank
7.6
Bankingreview score
bunq Easy Bank Business
Vooruitstrevende bank met cutting edge technologische snufjes
weetje
Wist je dat de Bankingreview scores de uitkomst zijn van meer dan 80 uur onderzoek
8.2
Bankingreview score
Beoordeeld tot beste zakelijke rekening voor kleine ondernemers 2024
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim
8.0
Bankingreview score
Beheer extra gebruikers en profiteer van een extra betaalpas. Perfect voor BV.
3 maanden gratis
bunq Easy Bank Business
7.6
Bankingreview score
Vooruitstrevende bank met cutting edge technologische snufjes
8.2
Bankingreview score
ING Zakelijk rekening
6 maanden gratis
17.478 bezoekers

gingen je voor in de afgelopen 30 dagen

Bankingreview score

Onze productscores bestaan uit een combinatie van de volgende 3 componenten:


De redactie van Bankingreview onderzoekt en beoordeelt financiële producten op basis van factoren als: kenmerken, aanbod van producten en diensten, gebruiksgemak, online toegankelijkheid, klantenservice en meer. De combinatie van deze kenmerken vormt de productscore.

Kosten zijn een belangrijk aspect van een zakelijke rekening. Voor deze score duiken we in de kleine lettertjes en nemen we alle kosten mee: van vaste pakketkosten tot verborgen kosten.

Bankingreview.nl verzamelt duizenden klantervaringen, van de Consumentenbond tot Trustpilot. Al deze beoordelingen bundelen we tot één overzichtelijke klankscore.

Onze reviews

ABN AMRO

Info & achtergrond

Is het openen van een zakelijke rekening voor een holding verplicht?

We krijgen deze volgende vraag vaak binnen: is het verplicht om voor mijn holding een zakelijke rekening te openen?

Het korte antwoord? Nee – dat is het niet. Bedrijven zijn het wettelijk namelijk niet verplicht om hun bedrijfstransacties via een zakelijke rekening te laten verlopen.

Het iets langere antwoord? Sluit altijd een zakelijke rekening af voor je bedrijf. Dit heeft namelijk alleen maar voordelen.

👉 Vergelijk hier de beste zakelijke rekeningen

👉 Check hier wat op dit moment de goedkoopste zakelijke rekeningen zijn

Een van die voordelen is inzicht. De Belastingdienst moet de administratie van je organisatie kunnen inzien – en dat gaat nu eenmaal eenvoudiger wanneer zakelijke transacties zijn gescheiden van de kosten voor je dagelijkse boodschappen. Het maakt tevens je eigen boekhouding ook een stuk makkelijker!

Het is natuurlijk ook zo dat een zakelijke rekening veel professioneler staat. Zeg nou zelf: maak jij liever geld over naar Fons Smit of Smits Bouwbedrijf?

Maar het allerbelangrijkste is dat banken het je indirect wél kunnen verplichten om een zakelijke rekening af te sluiten. De meeste banken hebben namelijk in hun gebruiksvoorwaarden opgenomen dat zakelijke transacties niet via een persoonlijke rekening mogen verlopen. Doe je dat toch? Dan neemt de bank in kwestie geheid contact met je op en kun je, in het ergste geval, klant af zijn.

Holding aparte betaalrekening

Moet ik voor mijn holding een aparte betaalrekening openen?

Je kent het gezegde vast wel: één bv is géén bv.

Wat men daarmee bedoelt, is dat je als ondernemer beter twee bedrijven kunt starten: een holding en een werkmaatschappij. De holding is daarbij de bv die de bezittingen vasthoudt – vandaar die naam. De werkmaatschappij handelt alle activiteiten rondom je daadwerkelijke werkzaamheden af, zoals salarissen van eventueel personeel.

Iedere bv moet een eigen betaalrekening hebben. De holding is daarop geen uitzondering. Inderdaad – ondanks het feit dat holding en werkmaatschappij onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Je moet dus minstens twee aparte betaalrekeningen openen wanneer je aan de slag gaat volgens een holdingstructuur.

Aansprakelijkheden en belastingen

De belangrijkste reden waarom ondernemers beginnen aan zo’n holdingstructuur heeft te maken met aansprakelijkheden. De holding is namelijk niet aansprakelijk bij een eventueel faillissement: dat is de werkmaatschappij. Dat houdt dus in dat de bezittingen die je in de holding hebt ondergebracht in dat onverhoopte geval buiten schot blijven.

Andere voordelen hebben betrekking op belastingen. Dat wordt al vrij snel een behoorlijk technisch verhaal, maar het belangrijkste voordeel op dit terrein heeft te maken met het feit dat het bij een holdingstructuur makkelijker is om geld over te dragen.

Uitkeren van loon

Typerend voor een bv is dat je jezelf als directeur-grootaandeelhouder (DGA) een salaris uitkeert. De hoogte daarvan moet minimaal €51.000 zijn.

Dit bedrag betaal je vanuit de rekening van de werkmaatschappij, niet vanuit de holdingrekening. Dat is tenslotte de rekening die is bedoeld voor alle transacties rondom je daadwerkelijke werkzaamheden.

Waar moet ik op letten tijdens het kiezen voor een zakelijke rekening voor mijn holding?

We onderscheiden drie specifieke elementen waarop je moet letten als je een zakelijke rekening voor je holding zoekt:

  • Lage vaste kosten
  • Hoge rente
  • Makkelijk in gebruik

Lage vaste kosten

Een holdingrekening steekt iets anders in elkaar dan een standaard zakelijke rekening. Althans – de zakelijke rekening van de holding zelf is hetzelfde, maar de manier waarop de meeste ondernemers deze gebruiken, is anders.

Het grote verschil is dat dit een rekening is waar je eigenlijk niet zoveel aankomt. De rekening voor de werkmaatschappij wordt veel meer gebruikt.

Zo’n rekening hoeft dus helemaal niet te voldoen aan allerlei eisen. Veel belangrijker is dat de maandelijkse kosten zo laag mogelijk zijn.

Lees ook: Goedkoopste bankrekeningen vergelijken? Dit is de Top 3

Hoge rente

We gaan er niet om liegen: de rentes van zakelijke rekeningen zijn momenteel schrikbarend laag. Je hoeft dus op korte termijn niet te letten op de rentestand. Kies liever een zakelijke rekening die je maandelijks niet zoveel geld kost.

Het loont echter wel om op lange termijn naar de rente te kijken. Deze gaat ooit weer stijgen – en dan is het vanzelfsprekend lekker als je hiervan profiteert.

Makkelijk in gebruik

We noemden het net al even: de holdingrekening is bij uitstek de rekening waar je niet zoveel aan hoeft te tornen. Kies dus altijd voor een simpele rekening die zich beperkt tot de basics van het betaalverkeer. Met name de online banken blinken uit in eenvoud.

We raden het daarnaast aan om jezelf de volgende vragen te stellen wanneer je op zoek gaat naar een zakelijke rekening voor je holding:

  • Kies ik voor een online óf een traditionele bank?
  • Ga ik voor een rekening bij mijn eigen óf bij een andere bank?

Online versus traditioneel

Online banken hebben veel voordelen, zeker voor een holdingrekening. Ze zijn eenvoudig, snel te openen en voordelig.

We kunnen het ons desondanks voorstellen dat je toch kiest voor een traditionele grootbank, zoals ABN AMRO of de Rabobank. Deze organisaties hebben tenslotte het voordeel van een betrouwbare naam, filialen waar je met al je vragen over bankieren terecht kunt en een full-service-aanbod.

Ga je voor eenvoud en een laag maandbedrag? Kies dan voor online internetbankieren. Liever profiteren van een breed scala aan bankproducten? Neem dan een rekening bij een traditionele grootbank.

Eigen bank versus nieuwe bank

Sommige ondernemers vinden het handig om alle zakelijke rekeningen bij één bedrijf onder te brengen, bijvoorbeeld de Rabobank. Dat klinkt misschien handig, maar in de praktijk maakt het eigenlijk niet uit waar je jouw zakelijke rekeningen hebt lopen.

Dat komt doordat je holding en je werkmaatschappij twee aparte bedrijven zijn. Je krijgt dus hoe dan ook twee aparte rekeningen, twee aparte bankpassen en twee aparte inloggegevens voor digitale bankomgevingen.

We raden je daarom aan om gewoon eens te kijken wat je mogelijkheden zijn. Het onderbrengen van verschillende rekeningen bij één bank heeft geen echte meerwaarde en je bent misschien wel goedkoper uit wanneer je gebruikmaakt van verschillende banken.

Welke bank

Welke banken raden wij aan?

Dit alles gezegd te hebben: wij hebben drie zakelijke rekeningen uitgekozen die we goed vinden passen bij een holdingstructuur. Dit zijn:

ABN AMRO Ondernemen Slim

Deze zakelijke rekening van ABN AMRO wordt veel gekozen door ondernemers op zoek naar een zakelijke rekening voor hun holding – en dat is terecht. De prijs is laag (dit is het goedkoopste zakelijke pakket van de verschillende pakketten dat ABN AMRO biedt) en de rekening is makkelijk in gebruik. Dat sluit goed aan op wat wij belangrijk vinden bij een holdingrekening.

Daar komt nog eens bij dat ABN AMRO een vertrouwde naam is en een full-service-aanbod heeft. Je kunt hier dus ook meteen terecht voor allerlei andere services rondom je holding, zoals zakelijke verzekeringen.

Kosten per maand €9,90

Rente 1,50%

bunq Easy Bank

De online bank bunq biedt verschillende zakelijke betaalrekeningen die zich allemaal kenmerken door innovatie. bunq Easy Bank is er één van: de goedkoopste variant waarmee je al je bankzaken regelt via één app. En tegenwoordig kan je erg handig je betaalpas toevoegen aan Apple Pay (als je tenminste een iPhone hebt). 

De prijs per maand is opnieuw laag, maar waar bunq in uitblinkt, is de rente. Deze ligt met 1,05% hoger dan bij vergelijkbare banken.

Kosten per maand €7,99

Rente 1,05%

ING Zakelijk

ING Zakelijk is de bedrijfsrekening van ING en biedt een onderneming min of meer dezelfde voordelen als ABN AMRO Ondernemen Slim: een simpele app, een lage maandprijs en een uitgebreid producten- en serviceaanbod.

Bijkomend voordeel: je profiteert, net als bij ABN AMRO, van het feit dat je met al je vragen terechtkunt in een fysiek pand. Dat kan handig zijn wanneer je hier waarde aan hecht.

Kosten per maand €9,90

Rente 1,50%

Wise: iets om te overwegen?

We willen nog even ingaan op een alternatief op de bovenstaande rekeningen: Wise voor Bedrijven. Dit is de zakelijke rekening van Wise. Het is een gratis rekening, wat hem meteen interessant maakt voor ondernemers op zoek naar een holdingrekening. Je krijgt daarbij gewóón een IBAN-nummer. 

Een ander nadeel van Wise is echter wél relevant: het is officieel geen bank. Ze hebben geen bankvergunning, waardoor je geld bij een faillissement niet is gedekt.

Lees ook: Dit is onze review van WISE voor Bedrijven

Veelgestelde vragen

Het is wettelijk niet verplicht voor ondernemingen om een zakelijke rekening af te sluiten, maar de meeste banken verplichten dit indirect wel. De gebruiksvoorwaarden vermelden doorgaans dat het zakelijk gebruik van een privérekening niet is toegestaan.

Een bv hoeft niet per se een aparte betaalrekening te hebben. We raden je dit echter wel met klem aan, vanwege onder meer overzichtelijkheid en professionaliteit.

  • Direct inzicht in je financiën
  • Privé en zakelijk gescheiden
  • Professionele uitstraling

In dit artikel