Partners kunnen een gezamenlijke rekening kiezen voor het betalen van de maandelijkse lasten. Kies een en/of rekening weloverwogen. De kosten verschillen sterk per bank en wat betreft de voorwaarden wil je natuurlijk ook de gezamenlijke rekening openen die het beste bij jullie past. Wij laten zien wat de 6 goedkoopste gezamenlijke rekeningen kosten. 

Een gezamenlijke betaalrekening openen is meestal goedkoper dan twee individuele bankrekeningen openen, en het biedt ook nog gemak. Partners kunnen bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening kiezen voor de maandelijkse lasten waar ze ieder een deel aan bijdragen. 

Van een dergelijke rekening wil je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Door een maandelijkse incasso van de kosten lijken de lasten voor een bankrekening laag, maar over een jaar gerekend kunnen de kosten van een bankrekening hoog zijn. 

Wat is een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening is een bankrekening op meerdere namen. De rekeninghouders kunnen onafhankelijk van elkaar transacties verrichten.

De gezamenlijke rekening wordt ook wel een en/of rekening genoemd. Het saldo op de rekening is van de rekeninghouders samen.

Een gezamenlijke rekening hoeft niet bij dezelfde bank waar je al bij bent. Als jij en jouw levenspartner beide bij ING of Rabobank zitten, wil dat nog niet zeggen dat een nieuw te openen en/of rekening bij dezelfde bank moet. Vaak kun je goedkoper. 

Wat is het voordeel van een gezamenlijke rekening?

Partners kunnen een gezamenlijke rekening gebruiken voor het betalen van de vaste lasten. Je spreekt bijvoorbeeld met je partner af dat ieder voor de helft de gezamenlijke vaste lasten gaat dragen. Het gaat bijvoorbeeld om de hypotheeklasten of de maandelijkse huur, de energierekening en de verzekeringen. Of het samen een kapitaal op te bouwen. 

Ieder betaalt voor zichzelf de persoonlijke lasten zoals de zorgverzekering, de sportvereniging en persoonlijke uitgaven. Met een en/of rekening kun je een duidelijke splitsing maken tussen jouw eigen spaargeld en het geld van je levenspartner. 

Met wie kun je een en/of rekening openen?

De meest logische combinatie zijn partners die samen een rekening afsluiten, maar dat hoeft niet. Je kunt ook met een huisgenoot een gezamenlijke betaalrekening afsluiten. Of een ouder samen met een kind. In principe hoef je niet samen in één huis te wonen. Je kunt ook een gezamenlijke spaarrekening openen met een partner met een ander adres.

Het saldo is een bezit van beide rekeninghouders

Samen met diegene waar je een gezamenlijke rekening mee opent zijn jullie de eigenaar van het saldo. Partners die weer uit elkaar gaan kunnen het saldo verdelen. Maar houd er wel rekening mee dat beide partners de mogelijkheid hebben om vrij te beschikken over het bedrag op de rekening. Je partner kan de rekening dus in één keer leeghalen. 

Hulp bij het budgetteren binnen de bankrekening

Sommige banken bieden de mogelijkheid om spaarpotjes afgestemd op doelen te maken. Het voordeel is dat je potjes kunt maken zodat je eenvoudiger kunt sparen. Je spaart bijvoorbeeld voor een wereldreis en je legt maandelijks geld opzij voor de onderhoudskosten van je auto. Door deze potjes houd je overzicht.

Bij de bank Knab kun je zelfs gratis een extra betaalrekening en spaarrekening openen, zonder dat het je extra kost. Knab gaat zelfs nog een stapje verder, want een creditcard kun je er gratis bij krijgen. Dat maakt de bankrekening van Knab interessanter.

Welke 6 gezamenlijke rekeningen zijn de beste keuze?

De 6 gezamenlijke betaalrekeningen die het goedkoopst zijn hebben wij samengevat in een top 6. Wat kost je voor de 5 goedkoopste en/of rekeningen?

 De top 6 ziet er als volgt uit:

  • ING OranjePakket met korting
  • Knab Plus
  • SNS Basis
  • RegioBank Plus Betalen
  • ABN Amro BasisPakket Betalen
  • Rabobank DirectPakket

Wat kost het ING OranjePakket met korting?

Deze gezamenlijke rekening kost je €51,60 per jaar voor twee rekeninghouders. Hier krijg je twee betaalpasjes bij. Je kunt het pakket uitbreiden met een creditcard voor een aanvullend bedrag van €19,80. Voor roodstand op de bankrekening brengt de bank je 14,9% rente in rekening. De maximale roodstand bedraagt €2.000 voor deze gezamenlijke rekening. 

Hoeveel betaal je voor Knab Plus

Op het eerste oog lijkt het alsof Knab dure betaalrekeningen biedt, maar als je inzoomt op wat je ervoor krijgt, valt het mee. Je kunt namelijk meerdere rekeningen openen zonder dat de vaste kosten stijgen. De kosten bedragen €84 per jaar, maar dat is ook inclusief één of zelfs twee creditcards. De rekening kan voor jou dus goedkoop zijn.

Rood staan bij Knab kan niet. Als je te weinig geld op je rekening hebt staan om de pakketkosten te kunnen betalen kan je saldo wel negatief zijn. In dat geval betaal je geen rente.

Je krijgt bij Knab ook nog een rentevergoeding, maar door de lage rente van dit moment stelt dat niet zoveel voor. Je krijgt namelijk 2,00%.

Wat kost de SNS Basis per jaar?

Voor deze gezamenlijke rekening moeten twee rekeninghouders samen €36 per jaar afrekenen. Hier krijg je één betaalpas bij. Wil je een tweede betaalpas erbij? Daar rekent de bank €9 per jaar voor. Voor een extra bedrag van €35 heb je er ook een creditcard bij. Het rood staan op de SNS Basis kost je 10% over het openstaande saldo. 

Hoeveel betaal je voor de RegioBank Plus Betalen?

De RegioBank brengt voor de betaalrekening jaarlijks €36,60 in rekening voor een gezamenlijke rekening. Een tweede betaalpas erbij is een uitbreiding van het pakket en kost je €21 extra. Een creditcard erbij nemen kost je €23 per jaar extra. Tot maximaal €2.500 kun je rood staan op de gezamenlijke rekening. De kosten hiervoor komen uit op 10% van de schuld op de bankrekening. 

Wat kost het ABN Amro BasisPakket Betalen?

De kosten lopen op, want ABN Amro rekent voor de gezamenlijke rekening een bedrag van €57 per jaar. Dit is wel inclusief een tweede betaalpas.

Ook bij ABN Amro kun je het pakket uitbreiden met een creditcard. De kosten hiervoor zijn €24,60. Voor roodstand betaal je net als bij Rabobank 9,9% rente. Je kunt de maximale roodstand wel hoog aanhouden in deze gezamenlijke rekening. Je kunt namelijk tot €5.000 gaan. 

Wat kost het Rabobank DirectPakket?

Rabobank rekent voor de gezamenlijke rekening ook €37,20. Een tweede pas is verplicht en daardoor komen de kosten verplicht hoger uit. De tweede bankpas kost namelijk €16,80. Dit is identiek aan het BasisPakket van ABN Amro, alleen verplicht ABN Amro een tweede pas niet. 

Voor een creditcard rekent Rabobank een bedrag van €24. Voor het rood staan rekent Rabobank voor deze gezamenlijke rekening ook een rente van 9,9% met een maximum limiet van €5.000. Je kunt overigens wel kiezen voor een lager maximum. 

De gezamenlijke rekening vergelijken

Door vergelijkingen kun je de gezamenlijke rekening afstemmen op je wensen en de goedkoopste bankrekening openen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de bank jou nog papieren afschriften stuurt? Niet alle banken bieden deze service voor de gezamenlijke rekening, en de banken die het wel doen, brengen daar uiteenlopende kosten voor in rekening. 

Het wel of niet nodig hebben van een extra betaalpas voor de gezamenlijke rekening kan ook een groot verschil maken. De ene verplicht een tweede pas en bij de andere is het een optie. Of het kunnen storten van contant geld op de gezamenlijke rekening is bijvoorbeeld ook niet bij alle banken mogelijk. 

De bankrekening samenvoegen?

Je kunt twee losse bankrekeningen samenvoegen tot één gezamenlijke bankrekening. Het voordeel is dat de banken dan lagere kosten rekenen en het biedt overzicht. Maak dan niet van één bankrekening een gezamenlijke rekening, maar kies zorgvuldig een gezamenlijke betaalrekening die bij jullie past.

Kies een gezamenlijke rekening verstandig

Het niet hebben van een tweede bankpas kan op het eerste gezicht geen probleem zijn, maar denk ook na over het gemak als je wel een tweede pas hebt voor de gezamenlijke rekening. Stap daarom niet te eenvoudig over nadelen heen. De kosten moeten zo laag mogelijk blijven, maar de gezamenlijke rekening moet wel goed bij jullie samen passen.

Samen sparen is ook mogelijk via een gezamenlijke rekening. Door de extreem lage spaarrente heeft het openen van een spaarrekening voor het samen sparen op dit moment niet zoveel zin, maar er komen uiteindelijk weer tijden waarin de rentes stijgen en het sparen ook weer rendement geeft