Bankrekening openen? Vergelijk alle banken in Nederland

Geschreven door Juul Dijkhuis
Gecontroleerd door Job Verberne

Bij bankingreview.nl maken we financiële keuzes simpel en transparant. We hanteren strakke redactionele richtlijnen en zijn transparant hoe wij geld verdienen. Leer meer over wie wij zijn en hoe 20.000+ mensen zoals jij helpen om betere financiële keuzes te maken.

Filter

20 betaalrekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 20 juli 2024

Een bankrekening openen is snel geregeld, maar let wel op welke rekening je opent. Er is onderling een groot verschil in service en vooral in de hoogte van de kosten. Wij hebben van de vier grote Nederlandse banken de service en de kosten in kaart gebracht voor vier bankrekeningen.

Het openen van een bankrekening moet je kieskeurig doen. De kosten verschillen namelijk sterk per bank. De verschillen zijn zo groot, dat het de moeite loont om over te stappen. Weeg bij het vergelijken ook de service mee, want je wilt het natuurlijk in één keer goed doen.

Bij welke banken hebben de meeste Nederlanders een bankrekening?

De banken met de gevestigde namen zijn vaak de eerste keuze van Nederlanders die een bankrekening willen openen. De vier grootste Nederlandse banken zijn:

  • ING
  • ABN Amro
  • Rabobank
  • SNS Bank

 Van deze banken vergelijken we de volgende rekeningen:

  • ING OranjePakket
  • ABN Amro BasisPakket Betalen
  • Rabo DirectPakket
  • SNS Basis

 Wat biedt het ING OranjePakket?

Voor het bepalen van de kosten per jaar moeten we onderscheid maken tussen de ING betaalrekeningen met en zonder bankafschriften. In sommige bankrekeningen kun je niet meer kiezen voor papieren afschriften. Als je waarde hecht aan bankafschriften is het ING OranjePakket dus een optie om te openen.

Voor het rood staan betaal je een rente van 9,9%. Dat is relatief hoog in vergelijking tot sommige andere banken. SNS Bank brengt bijvoorbeeld 9% in rekening. Het ING OranjePakket kent een maximale roodstand van €2.000.

 De kosten van het ING OranjePakket

Je betaalt €16,20 per jaar voor een betaalrekening op één naam. Met twee rekeninghouders komen de jaarlasten uit op €29,40 per jaar. De kosten voor papieren afschriften bedragen €0,50 per maand. Een creditcard toevoegen aan de betaalrekening kan, daar betaal je aanvullend €18,60 voor. 

Waarom de ABN Amro BasisPakket Betalen openen?

Ook ABN Amro biedt een vergelijkbare bankrekening, maar wel tegen hogere kosten dan het ING OranjePakket. Voor het rood staan betaal je ook bij de ABN Amro bankrekening 9,9% rente. Ze bieden ruime kredietmogelijkheden, want een geoorloofde roodstand van €5.000 is mogelijk. 

Met de app ‘Grip aan’ kun je uitgaven automatisch laten indelen in categorieën. Je kunt zelfs budgetten instellen per categorie. Je ontvangt een berichtje als de uitgaven binnen een categorie te hoog zijn. Binnen je bankrekening krijg je dus hulp bij het onder controle houden van de uitgaven. 

Wat zijn de kosten van het ABN Amro BasisPakket Betalen?

Een bankrekening met één rekeninghouder kost €20,40 per jaar. Met een tweede rekeninghouder komt het ABN Amro BasisPakket Betalen uit op een jaarlast van €37,20. Ze zijn bereid om bankafschriften te sturen, maar de kosten komen uit op €15,60 (bij twee wekelijkse afschriften). 

Je kunt een creditcard koppelen aan de bankrekening. Daar betaal je per jaar €20,40 voor. Bij het contant geld opnemen van de creditcard betaal je 4% over het opgenomen bedrag, met een minimum van €4,50 per transactie. 

Het Rabo DirectPakket openen?

Dit is een instappakket met, in vergelijking tot andere pakketten van de bank, lage kosten. Ook de Rabobank brengt 9,9% aan rente in rekening als je in de min staat. Net als bij het ABN Amro BasisPakket Betalen kun je maximaal een krediet van €5.000 op je betaalrekening krijgen. 

Met het online huishoudboekje ‘extra inzicht’ kun je inzicht krijgen in je uitgaven. Ook hierin kun je de inkomsten en uitgaven onderverdelen in categorieën. Je kunt ook spaardoelen opstellen met online spaarpotten. Hier worden geen extra kosten voor in rekening gebracht. 

Hoe hoog zijn de kosten voor het Rabo DirectPakket?

Voor een bankrekening met één rekeninghouder betaal je €20,40 voor een jaar. Met ook een tweede rekeninghouder komen de kosten uit op €37,20 per jaar. Ook tegen betaling kun je geen schriftelijke bankafschriften krijgen. 

Een creditcard toevoegen aan de bankrekening kan, maar daar brengen ze hoge kosten voor in rekening in vergelijking met de bovenstaande rekeningen van ING en ABN Amro. De kosten komen namelijk uit op €24 per jaar. Bij het contant geld opnemen van de creditcard betaal je €4,50 per transactie. 

De SNS Basis openen

Net als bij de bovenste drie banken is dit ook een basis bankrekening, de zogenaamde instaprekening. Reguliere bankrekeningen zijn tegenwoordig online te beheren, en deze is daarin niet anders. 

In vergelijking met de andere drie banken brengt SNS Bank een lage rente in rekening voor het rood staan. Ze rekenen namelijk 9% bij een maximale roodstand van €2.500. Dat is laag in vergelijking met ING, ABN Amro en Rabobank.  

Wat betaal je voor de SNS Basis?

Het maakt bij SNS Bank niet uit of er één of twee rekeninghouders zijn. De kosten komen uit op €37,20. Dit maakt het een dure bankrekening voor alleenstaanden en is het vooral geschikt als een gezamenlijke rekening. Voor papieren afschriften brengt SNS Bank €15 per jaar in rekening. 

Een creditcard betaal je maar €15,75 per jaar voor. Voor het opnemen van contact geld met je creditcard is de SNS Bank goedkoop, ze rekenen namelijk 4% over het opgenomen bedrag. Maar bij het opnemen van grote bedragen, kunnen de kosten toch nog hoog uitvallen. 

De verschillen tussen de banken zijn groot

Zoals uit deze vergelijking blijkt, kun je een bankrekening niet alleen maar vergelijken op de hoogte van de jaarlijkse kosten. Er zijn meer kosten die een rol spelen. De tarieven voor het rood staan zijn vergelijkbaar, maar SNS Bank is toch duidelijk goedkoper. Maar op andere onderdelen kunnen de andere banken weer goedkoper zijn. 

Er zijn nog meer onderlinge verschillen

Op veel meer onderdelen verschillen de bankrekeningen van de diverse banken. Banken brengen bijvoorbeeld ook kosten in rekening bij het opnemen van vreemde valuta in het buitenland. De SNS Basis rekent 4% kosten plus nog 2% koersopslag. De andere banken hanteren hierin een andere kostenstructuur. 

Op voor jou belangrijke kosten en voorwaarden kun je bankrekeningen vergelijken en komen tot de beste bankrekening in jouw situatie, tegen de laagste kosten. Een betaalrekening openen moet je niet doen zonder eerst kritisch te kijken. Een betaalrekening vergelijken loont de moeite.

Blijf kritisch want banken voeren geregeld veranderingen door

De beste bank van nu is volgend jaar mogelijk niet meer de beste. Je doet er verstandig aan om te blijven vergelijken. Een overstap naar een andere bankrekening is ook mogelijk binnen dezelfde bank. Maar je komt er alleen achter of het beter kan als je weet wat andere banken bieden. Een rekening openen doe je bij een bank die bij jou past en jou geen hoge bankkosten rekent.

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken