Zakelijke rekening openen april 2024

Zakelijke rekening vergelijken? Da's nu een fluitje van een cent.

Vergelijk zakelijke rekeningen en vind exclusieve kortingen. Via bankingreview.nl vind jij de beste zakelijke rekening makkelijk en snel.

8.6
Bankingreview score
Knab
Uitgeroepen tot beste zakelijke rekening van 2024
Eerste 6 maanden 50% korting voor starters
127 mensen bekeken deze bank vandaag
8.2
Bankingreview score
ING
Betrouwbare bank met een goede mobiele app
weetje
Wist je dat de Bankingreview scores de uitkomst zijn van meer dan 80 uur onderzoek
8.2
Bankingreview score
ABN AMRO
Regel je bankzaken makkelijk online
3 maanden gratis
7.4
Bankingreview score
Finom Solo
Gratis zzp rekening
7.6
Bankingreview score
Overzichtelijke gratis zzp rekening
8.2
Bankingreview score
Rabobank
Speciaal pakket voor ZZP en MKB
7.6
Bankingreview score
N26
Eenvoudige zzp rekening met gratis optie
8.1
Bankingreview score
bunq
Vooruitstrevende bank met cutting edge technologische snufjes
7.4
Bankingreview score
Wise
Voor ondernemers die veel in andere valuta inkopen en verkopen
7.9
Bankingreview score
SNS Bank
Simpel online bankieren en toegang tot 200+ SNS winkels
7.3
Bankingreview score
ASN Bank
Duurzame bank met een vaste lage prijs
7.8
Bankingreview score
Regiobank
Persoonlijke bank bij jou in de buurt
7.0
Bankingreview score
Triodos
Een van de meest toonaangevende duurzame banken
8.6
Bankingreview score
De beste zakelijke rekening voor zzp'ers
Eerste 6 maanden 50% korting
8.2
Bankingreview score
Betrouwbare bank met een goede mobiele app​
8.2
Bankingreview score
Regel je bankzaken makkelijk online​
3 maanden gratis
7.4
Bankingreview score
Gratis zzp rekening
7.6
Bankingreview score
Rekening zonder vaste kosten
8.2
Bankingreview score
Speciaal pakket voor ZZP en MKB​
7.6
Bankingreview score
Eenvoudige zzp rekening met een gratis optie​
8.1
Bankingreview score
Vooruitstrevende bank met cutting edge technologische snufjes
7.4
Bankingreview score
Voor ondernemers die veel in andere valuta inkopen en verkopen​
7.9
Bankingreview score
Simpel online bankieren en toegang tot 200+ SNS winkels​
7.3
Bankingreview score
Duurzame bank met een vaste lage prijs
7.8
Bankingreview score
Persoonlijke bank bij jou in de buurt
7.0
Bankingreview score
Een van de meest toonaangevende duurzame banken​
19.362 bezoekers

gingen je voor in de afgelopen 30 dagen

Bankingreview score

Onze productscores bestaan uit een combinatie van de volgende 3 componenten:

De redactie van Bankingreview onderzoekt en beoordeelt financiële producten op basis van factoren als: kenmerken, aanbod van producten en diensten, gebruiksgemak, online toegankelijkheid, klantenservice en meer. De combinatie van deze kenmerken vormt de productscore.

Kosten zijn een belangrijk aspect van een zakelijke rekening. Voor deze score duiken we in de kleine lettertjes en nemen we alle kosten mee: van vaste pakketkosten tot verborgen kosten.

Bankingreview.nl verzamelt duizenden klantervaringen, van de Consumentenbond tot Trustpilot. Al deze beoordelingen bundelen we tot één overzichtelijke klankscore.

Onze reviews

ABN AMRO

Info & achtergrond

Onze top keuze

Meest gekozen op Bankingreview
8.6
Bankingreview score
Knab
Beste zakelijke rekening van 2024
127 mensen bekeken deze bank vandaag
8.6
Bankingreview score
De beste zakelijke rekening voor zzp'ers
Eerste 6 maanden 50% korting

Zakelijke rekening openen? Volg deze stappen!

Ben je net begonnen als zelfstandig ondernemer? Dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Het belangrijkste is wellicht je registratie bij de Kamer van Koophandel, want dat is verplicht. Essentieel is natuurlijk de mogelijkheid om betaald te krijgen. Je moet dus een zakelijke rekening openen. 

Heb je nog niet gedacht aan een zakelijke bankrekening openen? Doe dat dan snel, zodat je eerste facturen geen vertraging oplopen omdat ze niet betaald kunnen worden. 

Ben je al een tijdje zelfstandig aan het ondernemen, maar wil je een (nieuwe) zakelijke rekening openen? Lees dan snel verder, want in dit artikel leggen we precies uit waar je op moet letten als je een bedrijfsrekening openen wilt.

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is bijna hetzelfde als een persoonlijke bankrekening, maar op een bedrijfsrekening beheer je alle financiën van je onderneming. 

Wil je een zakelijke rekening openen? Dan merk je al snel dat dit soort rekeningen duurder zijn dan een persoonlijke bankrekening. De reden hiervoor? De extra functies die je bij een zakenrekening krijgt, maar ook de kosten die de bank moet maken om extra checks uit te voeren.

Waarom moet ik een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke bankrekening openen heeft een aantal belangrijke voordelen. Een bedrijfsrekening openen helpt je je zakelijke financiën gescheiden te houden van je privé-inkomsten en -uitgaven. 

Stel je voor – je gebruikt je persoonlijke rekening voor je onderneming en het is tijd om je belastingaangifte te doen. Dit houdt dan in dat de Belastingdienst je zakelijke en persoonlijke inkomsten en uitgaven moet inkijken. Je wilt waarschijnlijk niet al je privé-betalingsverkeer verklaren…

Het is daarnaast gewoon makkelijker om een apart overzicht van je zakelijke inkomsten en uitgaven te hebben, vooral als je een zakelijke spaarrekening hebt. Je ziet dan precies hoeveel geld er binnenkomt en beschikbaar is voor je bedrijf.

Is een zakelijke bankrekening openen verplicht?

Ja en nee. Sla je het wetboek open, dan vind je daarin niets dat uitwijst dat een zakelijke rekening openen verplicht is als ondernemer. Het is wettelijk dus niet verplicht, maar toch moet je een zakelijke bankrekening openen.

De banken zijn hierin de beslissende factor. Lees de voorwaarden van je privérekening door en je vindt een clausule waarin staat dat het niet is toegestaan om deze rekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. 

Je kunt je persoonlijke rekening dus voor je zaak gebruiken, maar de bank komt daar op een gegeven moment achter en verplicht je dan een zakelijke rekening te openen. In het ergste geval sluiten ze zelfs je persoonlijke rekening.

Wij raden dus altijd aan om het openen van een zakelijke rekening niet uit te stellen. Een online zakelijke rekening openen is binnen tien minuten geregeld. Kies je voor een traditionele bank? Dan is de aanvraag zo gepiept. Het openen van de zakelijke rekening duurt dan wel iets langer.

Waar kun je een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening kun je bij de meeste banken openen. Je kunt daarvoor terecht bij de traditionele (groot)banken die je in de meeste dorpen en steden ziet óf bij de zogenoemde challenger banken. Dit zijn innovatieve nieuwkomers die volledig online werken en waar je alleen een online zakelijke rekening kunt openen. Hier vind je een overzicht van de beste zakelijke rekeningen.

Traditionele en grootbanken

Hebben we het over traditionele banken? Dan bedoelen we de banken die al langer bestaan en waar je waarschijnlijk ooit een rekening bij hebt gehad. Dit zijn de bekende banken met fysieke kantoren en filialen in de meeste woonplaatsen.

De traditionele banken leveren een groot aantal verschillende rekeningen en andere diensten. Je kunt hier bijvoorbeeld ook terecht voor leningen, verzekeringen en hypotheken. 

Het voordeel van deze banken is dat je gewoon langs kunt lopen en bij een persoonlijke adviseur terecht kan met vragen over zakelijk bankieren.

De keerzijde van de medaille: de hogere kosten. Traditionele en grootbanken zijn namelijk vaak duurder. Je betaalt bij deze full service-banken vaak voor een zakelijk pakket bomvol functies die je misschien niet eens nodig hebt. Zakelijke rekeningen vergelijken is dus erg belangrijk, zodat je een pakket kiest dat bij je past.

De traditionele banken in Nederland zijn:

 • ABN AMRO
 • ASN Bank
 • Rabobank 
 • ING Bank
 • SNS Bank
 • Triodos Bank
 • Van Lanschot

Online banken

Online banken zijn de nieuwkomers die in een korte tijd het hele bankenlandschap hebben omgegooid. Ze zijn vaak in de laatste tien jaar opgericht en hebben in korte tijd een groot aantal klanten verworven. 

Online banken staan voor innovatie, eenvoud en snelle, moderne functionaliteiten. Bij deze banken kun je snel een zakelijke rekening openen, vaak zelf binnen enkele minuten.

De meeste online banken bieden een gebruiksvriendelijke online app. Gebruik je deze app? Dan heb je altijd toegang tot je saldo-overzicht en regel je al je bankzaken via je tablet of telefoon. Betaal en ontvang geld, blokkeer en deblokkeer je bankpas, stuur een betaalverzoek óf beheer spaarpotjes binnen een paar klikken. 

Bovendien zijn online banken een stuk goedkoper. Een zakelijke rekening afsluiten is bij sommige online banken zelfs helemaal gratis. Je betaalt in dit geval pas wanneer je gebruikmaakt van specifieke diensten of per transactie, hoewel er ook 100% gratis bankrekeningen zijn.

Voorbeelden van online banken zijn:

 • bunq
 • Finom
 • Holvi
 • Knab
 • N26
 • Revolut
 • Wise

Waar moet je aan denken als je een zakelijke rekening openen wilt?

Deze traditionele en online banken bieden samen een groot aantal zakelijke bankrekeningen. Iedere bank heeft namelijk een aantal verschillende zakelijke rekeningen – voor verschillende ondernemers en hun benodigdheden. 

Zo zijn er zakelijke rekeningen voor zzp, mkb, grote ondernemingen, startende ondernemers, vof’s en stichtingen. Het is belangrijk om goed zakelijke rekeningen te vergelijken.

Functies

Denk je dat de kosten van een zakelijke rekening het belangrijkst zijn? Wij zijn het hier niet mee eens. 

Blijf binnen je budget, maar let vooral op wat je allemaal kunt doen met een bepaalde zakelijke bankrekening. Een zakelijke betaalrekening openen die precies bij je financiële behoeftes past is het allerbelangrijkste bij het kiezen van een bedrijfsrekening.

Bedenk dus eerst wat je precies wilt van je zakelijke bankrekening en wat voor bedrijf je runt vóórdat je een bedrijfsrekening openen wilt. Stel jezelf hierbij onder meer de volgende vragen:

 • Heb ik veel transacties per maand?
 • Krijg ik eens per maand betaald, of vaker?
 • Betaal ik zelf veel kosten vanuit de zakelijke rekening?
 • Ontvang ik bijna alleen maar geld?
 • Heb ik een webshop met klanten in het buitenland?
 • Werk ik met internationale opdrachtgevers?

Beantwoord deze vragen en je krijgt een goed idee van het soort bankrekening dat bij je past. Een bankrekening met een klein aantal transacties kan voor jou al genoeg zijn, maar het kan ook zijn dat je een full service-bankrekening nodig hebt. En doe je zaken met het buitenland? Dan kun je een zakelijke rekening openen voor vreemde valuta.

Prijzen

Wil je je kosten zo laag mogelijk houden? Dan zijn er genoeg goedkope zakelijke rekeningen te vinden die alles doen wat een zzp’er nodig heeft. Er zijn zelfs gratis zakelijke bankrekeningen, maar kijk goed naar de extra kosten die banken soms rekenen. Het is een kwestie van zakelijke rekeningen vergelijken. 

Ben je op zoek naar een goedkope zakelijke rekening? Dan kom je al snel terecht bij de moderne online banken.

Type bank

Wil je snel bankieren en alles makkelijk online regelen op je telefoon of tablet? Open dan een online zakelijke rekening bij een moderne bank. 

Hecht je veel waarde aan persoonlijk advies, een breed scala aan bankproducten en een bekende naam? En neem je daarbij genoegen met iets hogere prijzen en een langere verwerkingstijd? Ga dan voor een traditionele grootbank.

Ook hier geldt: het is een kwestie van goed zakelijke rekeningen vergelijken.

Moeite met kiezen?

Heb je moeite met het kiezen van een bedrijfsrekening? We nemen je het niet kwalijk. Daarom hebben wij de taak op ons genomen om rekeningen te testen en zakelijke rekeningen te vergelijken, zodat het meeste werk voor jou al gedaan is. 

Neem hierboven een kijkje om online zakelijke rekeningen te vergelijken.

In dit artikel