Goedkoopste Bankrekening Vergelijken 2024? Dit is de top 3

Geschreven door Juul Dijkhuis
Gecontroleerd door Job Verberne

Met een goedkope bankrekening bespaar je een hoop geld. De goedkoopste bankrekeningen bieden vaak extra voordelen, zoals rente over je saldo, mobiel betalen en voordelen als je op reis gaat. Wat is de beste en goedkoopste bankrekening voor jou? Wij beoordelen alle banken, vergelijk nu.

Filter

4 betaalrekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 22 juni 2024

Je betaalt het liefst zo weinig mogelijk voor een betaalrekening, dus ga je voor de goedkoopste bankrekening van 2024. Door het vergelijken krijg je inzicht in wat banken jou in rekening brengen. Wij hebben een top 5 voor je samengesteld. De goedkoopste bank vind je hier.

Banken zien betaalrekeningen steeds meer als een inkomstenbron. Vroeger werden er geen kosten in rekening gebracht bij de rekeninghouders, maar tegenwoordig moet je goed op de kosten van een bankrekening letten.

Goedkoopste bankrekening is 100% gratis

De meeste banken rekenen vaste jaarlijkse kosten voor een bankrekening, maar het kan anders. Er zijn een aantal buitenlandse banken die een gratis bankrekening bieden. Het zijn online banken waarbij je jouw rekening beheert via de app. De banken met een gratis bankrekening zijn:

De rekeningen zijn gratis, maar ze hebben wel een aantal nadelen. Geld storten is niet mogelijk, en je kunt ook niet naar een bankfiliaal. Deze hebben ze namelijk niet. Je kunt contant geld pinnen, maar je hebt maar recht op een paar gratis opnames. Daarna ga je per transactie betalen.

Prijsverschillen zijn groot

Er zijn namelijk erg dure rekeningen, maar een goedkope bankrekening kun je ook nog steeds vinden. Welke rekening het beste bij jou past is afhankelijk van allerlei factoren en is dus niet voor iedereen hetzelfde. Wij helpen jou op weg met onze top 3 per profiel.

Kies geen willekeurige bankrekening

De prijsverschillen tussen de duurste en de goedkoopste bankrekeningen zijn groot. Dat blijkt alleen al als je de vaste kosten van bankrekeningen vergelijkt. De duurste brengt bijna €100 per jaar in rekening en de goedkoopste bankrekening blijft onder de twee tientjes per jaar.

De verschillen worden nog groter als je ook de verschillen in rentes voor het rood staan vergelijkt. Aan de bankrekening kun je een creditcard koppelen, maar wat banken daarvoor rekenen verschilt ook sterk. Het inzicht krijgen in de omvang van de kosten helpt je om de juiste rekening te kiezen.

Wat is de goedkoopste bankrekening?

Door het vergelijken van je bankrekening met andere rekeningen zie je wat de onderlinge verschillen zijn. Wij helpen je met het vergelijken. Hieronder hebben wij een overzicht geplaatst van de goedkoopste bankrekeningen van 2024.

De bankrekeningen uit onze top 5 hebben de volgende kenmerken:

 • De bankrekening heeft één rekeninghouder (voor een gezamenlijke rekening betaal je meer)
 • Papieren afschriften hoeven niet
 • De bankrekeningen worden ook buiten de eurolanden gebruikt (voor het betalen, niet voor opnames)
 • Je neemt een creditcard erbij

Door het toevoegen van een creditcard kan een andere bankrekening voor jou als goedkoopste uit de vergelijking komen. De rekening Knab Plus is niet de goedkoopste bankrekening, maar hier zit wel een gratis creditcard bij. Hierdoor kan Knab Plus voor jou toch de beste keuze zijn.

De goedkoopste bankrekening voor jou

De voor jou goedkoopste bankrekening hangt sterk af van jouw wensen. Om inzicht te krijgen hebben wij uitgezocht welke drie bankrekeningen het goedkoopst zijn per profiel. We gaan uit van de volgende profielen:

Alleenstaande met bankrekening + creditcard

Onze voorbeeld alleenstaande kiest voor het internetbankieren en het mobiel bankieren. Hij of zij reist veel en ook weleens buiten de EU. Rood staan op de bankrekening komt geregeld voor. Welke drie bankrekeningen passen het beste bij deze alleenstaande? De top 3 van goedkoopste bankrekeningen

N26 – Het is een Duitse online rekening die als groot voordeel heeft dat je in landen buiten de EU goedkoop in vreemde valuta kunt betalen. De rekening is gratis en je krijgt er ook nog een gratis creditcard bij. Er zijn wel een paar nadelen:

 • Je kunt geen geld storten
 • 5 keer per maand kun je gratis geld pinnen, daarna betaal je €2 per opname

Openbank – Deze gratis rekening komt van de Spaanse Santander. Ook deze rekening is interessant voor een alleenstaande die veel reist buiten de EU. Het betalen in vreemde valuta is namelijk goedkoop. Ook deze rekening heeft nadelen:

 • iDeal betalingen zijn niet mogelijk
 • Voor service betaal je vaak extra

Knab Plus – Tegen vaste kosten van €5 per maand kun je deze rekening openen. Je krijgt er een gratis creditcard bij en je kunt zonder extra kosten ook een extra gratis betaalrekening openen. Voor het rood staan brengt de bank maar 5% rente in rekening. Wat zijn de nadelen:

 • Je betaalt €60 per jaar. Dat kan duur zijn als je geen gebruik maakt van de extra services
 • Ze hebben geen filialen in het land

Alleenstaande met alleen een bankrekening

Een alleenstaande die niet veelvuldig buiten de EU reist en ook geen behoefte heeft aan een creditcard komt bij andere rekeningen terecht. Ook dan is een gratis bankrekening van N26 of Openbank een optie, maar voegt het minder toe. De top 3 ziet er nu als volgt uit:

ING Oranjepakket met korting – Het is met €32,40 per jaar een goedkope bankrekening. De rekening is eenvoudig te beheren via een app en je kunt gebruik maken van een online huishoudboekje. Nadeel van het ING Oranjepakket met korting is:

 • Het rood staan is met een rente van 9,9% redelijk duur

ABN Amro BasisPakket Betalen – De rekening kost €20,40 per jaar. De kosten van het rood staan zijn identiek in vergelijking met het ING OranjePakket, namelijk ook 9,9%. Je kunt bij ABN Amro wel een hoger bedrag negatief staan. Nadeel:

 • Het toevoegen van een creditcard is duur

Rabo DirectPakket – Voor het Rabo DirectPakket betaal je €20,40 per jaar aan vaste lasten. Een negatief saldo kost je ook bij dit pakket 9,9% over de roodstand. Nadeel:

 • Het toevoegen van een creditcard is duur

Alleenstaande die niet online bankiert en geen creditcard hoeft

Als je weinig hebt met het internetbankieren of met het mobiel bankieren, betaal je meer voor een bankrekening. Banken brengen namelijk kosten in rekening voor het versturen van papieren afschriften, maar gelukkig is het nog gewoon mogelijk om offline een rekening te beheren. De top 3 ziet er in dat geval als volgt uit:

ING OranjePakket – De bank rekent €21 per jaar voor het versturen van afschriften om de veertien dagen. De totale kosten komen uit op €53,40 per jaar. Je kunt de kosten iets verlagen door het kiezen voor maandelijkse afschriften. Nadeel:

 • Het rood staan op de bankrekening kost je 9,9% rente

ABN Amro BasisPakket Betalen – De jaarlijkse kosten bedragen €36. Voor het ontvangen van de tweewekelijkse afschriften reken je €15,60 met de bank af. Ook bij deze rekening kun je de lasten drukken met maandelijkse afschriften. De kosten zakken hierdoor met €8,40 per jaar. Nadeel:

 • Je betaalt ook 9,9% rente bij het rood staan

SNS Basis – Deze bankrekening kost je €42 per jaar. Deze naar verhouding hoge lasten worden ook weer veroorzaakt door een kostenopslag voor het ontvangen van papieren afschriften. Maar het positieve is dat het rood staan op deze bankrekening 9% kost. Nadeel van de SNS Basis:

 • Contant geld storten is mogelijk, maar alleen via Mr PAY of GWK Travelex

Gezin met Betaalrekening en creditcard

Een gezamenlijke rekening brengt extra kosten met zich mee. Maar door het vergelijken kun je de kosten toch zo laag mogelijk houden. Partners willen ieder een eigen betaalpas en we gaan ervan uit dat het gezin ook reist buiten de EU. De top 3 ziet er zo uit:

Rabo BasisPakket – Met een jaartarief van €46,20 is deze rekening goedkoper dan de nummer 2, Knab Plus. Je krijgt er één gratis creditcard bij zonder extra kosten. Je hebt het voordeel van lokale banken waar je heen kunt voor advies. Nadeel:

 • Het rood staan kost je 9,9%

Knab Plus – Deze bankrekening kent een vast tarief van €60 per jaar. Ze rekenen geen extra kosten voor twee pashouders. Je krijgt een gratis creditcard. Voor het rood staan brengt de bank lage kosten in rekening, namelijk 5%. Nadeel:

 • Ze hebben geen filialen in het land

ING Oranjepakket met korting – Het is met €52,20 per jaar een goedkope bankrekening. De rekening is eenvoudig te beheren via een app. Voor een tweede betaalpas krijg je extra kosten van €13,20. Nadeel:

 • Het rood staan is met een rente van 9,9% redelijk duur

Let naast de kosten ook op het gemak

Een betaalrekening moet goed bij je passen. Als je nog papieren afschriften wilt ontvangen, kom je op een andere bankrekening uit dan wanneer je zo veel mogelijk gemak wenst met internetbankieren en mobiel bankieren. Niet alle banken verstrekken nog papieren afschriften.

Er zijn ook praktische verschillen

Bij het internetbankieren is er ook nog een groot praktisch verschil tussen banken. Bij sommige banken kun je 10 jaar terugkijken bij het internetbankieren, terwijl een andere bank je maar 18 maanden terug inzicht kan bieden.

Let ook op beperkingen bij het mobiel bankieren

Gebruikelijk is dat je naar alle Nederlandse betaalrekeningen geld kunt overboeken, maar er zijn rekeningen waarbij je deze mogelijkheid eerst in moet stellen. Zonder deze instelling kun je alleen overboeken naar nummers waar je al eerder geld naar hebt overgemaakt. Iets om rekening mee te houden.

Overstappen naar andere bank is eenvoudig

Het veranderen van banknummer vraagt om aandacht, want de incasserende instanties moeten op de hoogte worden gebracht. Je werkgever moet het weten voor het betalen van het salaris, maar bijvoorbeeld ook de Belastingdienst (uitbetaling toeslagen) en uitkeringsinstanties.

Download voor jezelf over een aantal maanden de overboekingen of vraag deze op bij je huidige bank. Stop de automatische incasso’s en stel deze juist weer in bij de nieuwe bank. Naar je werkgever en andere instanties kun je een overstapkaart sturen. Het kost je nu even werk, maar de besparing op de lasten maakt alles weer goed.

Goedkoopste betaalrekening met een creditcard

Aan de betaalrekening kun je een creditcard (of meerdere) koppelen. Hier brengen banken uiteenlopende bedragen voor in rekening. Is het jouw bedoeling om bij de nieuwe bank ook een creditcard te nemen? Neem de creditcard in dat geval mee in de vergelijking.

Voor een creditcard brengen banken dus uiteenlopende bedragen in rekening. Hierdoor kan de goedkoopste betaalrekening een andere zijn dan in onze top 5 staat. De bank Knab rekent bijvoorbeeld geen kosten voor het koppelen van een creditcard aan de betaalrekening.

Bankrekening vergelijken is verstandig

Vergelijk de gratis of goedkoopste betaalrekening dus goed met wat andere banken jou kunnen bieden. En kies je bank niet alleen afhankelijk van de vaste lasten. Je betaalt namelijk meer kosten. Dat geldt in nog sterkere mate voor de gezamenlijke rekening. Daarvan zijn de kosten namelijk veel hoger.

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken