Zakelijke rekeningen voor bv’s onze top 3 2024

BV rekening vergelijken? Da's nu een fluitje van een cent.

Bankingreview.nl zocht uit wat de beste zakelijke rekeningen voor BV’s zijn. Hieronder vind je onze top 3  voor jouw nieuwe besloten vennootschap.

8.2
Bankingreview score
ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus
Betrouwbare grootbank
nu 3 maanden gratis
7.9
Bankingreview score
ABN AMRO Volop Ondernemen Grenzeloos
Het meest uitgebreide pakket van ABN AMRO. Ook geschikt voor BV's
3 maanden gratis
weetje
Wist je dat de Bankingreview scores de uitkomst zijn van meer dan 80 uur onderzoek
8.2
Bankingreview score
Beoordeeld tot beste zakelijke rekening voor kleine ondernemers 2024
8.2
Bankingreview score
Rabobank
Rabo MKB rekening
ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus
8.2
Bankingreview score
Beheer extra gebruikers en profiteer van een extra betaalpas. Perfect voor BV.
3 maanden gratis
ABN AMRO Volop Ondernemen Grenzeloos
7.9
Bankingreview score
Het uitgebreide pakket van ABN AMRO
3 maanden gratis
8.2
Bankingreview score
Beoordeeld tot beste zakelijke rekening voor kleine ondernemers
6 maanden gratis
8.2
Bankingreview score
Rabo MKB rekening​
17.478 bezoekers

gingen je voor in de afgelopen 30 dagen

Bankingreview score

Onze productscores bestaan uit een combinatie van de volgende 3 componenten:


De redactie van Bankingreview onderzoekt en beoordeelt financiële producten op basis van factoren als: kenmerken, aanbod van producten en diensten, gebruiksgemak, online toegankelijkheid, klantenservice en meer. De combinatie van deze kenmerken vormt de productscore.

Kosten zijn een belangrijk aspect van een zakelijke rekening. Voor deze score duiken we in de kleine lettertjes en nemen we alle kosten mee: van vaste pakketkosten tot verborgen kosten.

Bankingreview.nl verzamelt duizenden klantervaringen, van de Consumentenbond tot Trustpilot. Al deze beoordelingen bundelen we tot één overzichtelijke klankscore.

Onze reviews

ABN AMRO

Info & achtergrond

Een bv kan niet zonder een zakelijke bankrekening. Dit moet natuurlijk wel een zakelijke betaalrekening zijn die aansluit op de wensen vanuit de gemiddelde bv. Lees verder om te ontdekken wat wij je adviseren.

Een besloten vennootschap beginnen is lang niet meer zo ingewikkeld als het ooit was. Goed – je moet nog steeds een ondernemend type zijn en de risico’s van het vak accepteren. Maar het is al even geleden sinds hiervoor een fors startkapitaal nodig was – en dat heeft de drempel tot het starten van een bv aanzienlijk verlaagd.

Dat heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer zzp’ers hun eenmanszaak verruilen voor een bv. Dit kan voordelen hebben. Een bv zorgt er tenslotte voor dat je niet meer persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden en het kan ook zorgen voor belastingvoordelen. Wie met een eenmanszaak ongeveer een omzet van tussen de €100.000 en de €150.000 per jaar draait, is fiscaal beter af met een bv. We noemen dit ook wel het zogeheten omslagpunt.

Hoe dan ook: de vraag naar een zakelijke rekening openen voor bv’s stijgt. Vandaar dat we je in dit artikel alles vertellen over waar je op moet letten wanneer je met een specifieke bank in zee gaat. Want we zeggen het je eerlijk: er zijn nogal wat keuzes te maken als het gaat om je zakelijke rekening..

Is een zakelijke bankrekening openen verplicht?

Dit gaat je misschien verbazen, maar het een zakelijke rekening openen is niet verplicht. Dat is het voor geen enkele bedrijfsvorm – en dus ook niet voor een besloten vennootschap.

Dat heeft simpelweg met het feit te maken dat Nederland hier geen wetten voor heeft. Het staat je dus in principe vrij om je particuliere bankrekening als zakelijke rekening te gebruiken. Hoewel..

Zakelijke rekening bv verplicht

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening voor een bv?

…banken zijn natuurlijk vrij om hun eigen gebruiksvoorwaarden te hanteren. En dat doen ze dan ook. Als resultaat hiervan hebben veel kredietverstrekkers bepaald dat hun particuliere rekeningen niet gebruikt mogen worden voor zakelijke transacties.

Doe je dat toch, en komt de bank erachter dat je je privérekening zakelijk gebruikt? Dan kan je zomaar op een zwarte lijst belanden, waardoor je helemaal geen toegang meer hebt tot producten van de bank in kwestie.

Los hiervan is het sowieso een aanrader om een zakelijke rekening voor een bv af te sluiten. Dit heeft namelijk twee hele belangrijke voordelen:

 • Meer overzicht
 • Meer professionaliteit

Meer overzicht

Ondernemers moeten verplicht een administratie bijhouden. Een eis van de Belastingdienst.

Kunnen wij ook niets aan doen. En die eis is voor besloten vennootschappen relatief zwaar, omdat zij ook verplicht een jaarrekening moeten deponeren. Reden genoeg om je jaarcijfers dus goed op orde te houden.

Als je orde en een overzichtelijke administratie hoog in het vaandel hebt staan, is een zakelijke rekening openen een absolute must. Je houdt dan privé en zakelijk gescheiden. Wil je controleren of Klant X je factuurtje heeft betaald? Dan hoef je niet te speuren tussen je energierekeningen en de kosten voor je dagelijkse boodschappen, maar kijk je gewoon in de transacties van je zakelijke betaalrekening.

En tuurlijk – dit is handig voor jou. Maar wat te denken van je boekhouder of accountant? Die heeft ook baat bij een zakelijke rekening, in plaats van enkel een particuliere rekening. Meer overzicht is voor alle betrokken partijen beter.

Meer professionaliteit

Wij vinden het gebruik van een zakelijke rekening ook veel professioneler dan wanneer een bedrijf particulier bankiert. Zeg nou zelf. Maak jij liever geld over naar Aannemersbedrijf De Wit óf naar de gezamenlijke en/of-rekening van T.W. De Wit en A.W. Van Doorn – om maar wat te zeggen?

Kortom: kies voor een zakelijke rekening en voorkom klanten die aan je integriteit twijfelen.

Lees ook: Dit zijn de beste goedkoopste zakelijke rekeningen op het moment

Wat zijn de aandachtspunten wanneer ik een zakelijke rekening voor een bv zoek?

Nu we je – hopelijk – hebben overtuigd van het nut van zakelijk bankieren is het zaak om een zakelijke rekening uit te kiezen. En dat is best een opgave…

Je hebt namelijk nogal wat keuze op dat gebied. Je kunt gaan voor een nieuwe rekening bij een traditionele grootbank met fysieke kantoren, zoals de ABN AMRO, de ING of de Rabobank. Maar je kunt ook kiezen voor een zakelijke rekening bij een nieuwkomer, zoals de online bank bunq of Knab. En die bieden ook nog eens allemaal verschillende soorten zakelijke bankrekeningen, waardoor de keuze er niet makkelijker op wordt.

We hebben daarom ons best gedaan om het een en ander voor je te vereenvoudigen. Let – in dat kader – specifiek op het volgende en voorkom dat je door de bomen het bos niet meer ziet:

 • Kosten
 • Services
 • Functies
 • Rentes
 • Depositogarantiestelsels
 • Type banken
Zakelijke rekening bv

Kosten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: let goed op de kosten van zakelijke betaalrekeningen. Je wilt vanzelfsprekend lage vaste kosten, hoewel dat natuurlijk niet ten koste mag gaan van de kwaliteit.

Ons advies? Scheid déze kostenposten van elkaar en voorkom vervelende verrassingen:

 • Terugkerende kosten
 • Variabele kosten

Vaste kosten

De terugkerende kosten zijn de meest in het oog springende kosten. Dit zijn namelijk de maandelijkse kosten die je betaalt in ruil voor het gebruik van de bedrijfsrekening, je zakelijke betaalpas en de digitale bankomgeving.

Deze maandelijkse kosten lopen per bank aardig uiteen. Je betaalt bijvoorbeeld voor de zakelijke rekening Wise voor Bedrijven maar €4,17 per maand, maar Finom Premium rekent €28 per maand voor hun bedrijfsrekening. Forse verschillen, dus.

Doe je zaken met het buitenland en krijg je in vreemde valuta betaald? Let dan goed op de kosten die een bank in rekent voor een internationale bankoverschrijving, want die kunnen hoog oplopen.

Variabele kosten

Je bent misschien geneigd om te denken dat Finom Premium veel te duur is voor een bedrijfsrekening. Maar dat is nou precies de reden waarom je de variabele kosten ook absoluut niet moet vergeten.

Finom Premium geeft je voor dat bedrag namelijk 200 gratis transacties per maand. Dan denk je misschien van – nou en? Maar pak nu eens de transactiekosten van de zakelijke betaalrekening van de Rabobank erbij.

De Rabobank vraagt €0,11 per afschrijving en €0,15 per bijschrijving. Dat zijn geen hoge bedragen, nee. Maar wat nou als je een winkel hebt waarin heel veel wordt gepind? Dan kunnen de kosten voor je transacties zomaar hoger worden dan de vaste kosten bij een andere bank.

Wat we hiermee willen zeggen, is dat de kosten van een zakelijke rekening niet zo simpel zijn als ze eruit zien. Wat je daadwerkelijk per maand kwijt bent, hangt af van wat voor onderneming je hebt.

Aandachtspunten zakelijke rekening bv

We hebben in ieder geval de terugkerende kosten per zakelijke rekening en de hoeveelheid gratis transacties voor je op een rijtje gezet:

 

Maandelijkse kosten

Gratis transacties?

ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus

€13.75

Nee

ABN AMRO Volop Ondernemen Grenzeloos

€22.25

Nee

ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

€9.90

Nee

bunq Easy Bank Pro XL Business

€23.99

Nee

bunq Easy Bank Pro Business

€13.99

Nee

Finom Premium

€28

Ja – 200 per maand

ING Zakelijk

€9.90

Nee

Knab Zakelijke Rekening*

€7

Ja – 500 per jaar

Rabobank Zakelijk

€9.95

Nee

Regiobank MKB Rekening

€11.45

Ja – 1.250 per jaar

SNS Zakenrekening

€11.45

Nee

Triodos Internet Zakenrekening

€14.17

Nee

Van Lanschot Zakelijk

€12,67

Nee

Wise voor Bedrijven

€4.17

Nee

*Knab neemt op dit moment geen bv’s met meer dan één bestuurder aan

Services

We raden je ook aan om goed op de te verlenen service te letten voordat je in zee gaat met een specifieke bank. Een goede klantenservice zorgt er namelijk voor dat eventuele problemen met je zakelijke rekening sneller en beter worden opgelost.

‘Maar – hoe kan ik nou weten of de service van een bank goed bevalt als ik daar nog nooit klant ben geweest?’

Dat kan eigenlijk niet, nee. Maar je kunt je zelf wel zo goed mogelijk voorbereiden. En dat doe je door de service op de volgende drie manieren te controleren:

 • Consumentenbond
 • Opiness
 • Trustpilot

Consumentenbond

De Consumentenbond voert periodiek onderzoek uit naar verschillende Nederlandse banken. De resultaten daarvan worden dan gepubliceerd in de Bankenmonitor, waar je alle banken kunt vergelijken.

Niet alle banken zijn hierin beoordeeld, maar onder meer de ABN AMRO, de ING en de Triodos Bank zijn dat wel. Check de Bankenmonitor om alle scores en beoordelingen te bekijken.

Opiness

Opiness is een platform voor reviews dat daarnaast de Beste Service Awards uitreikt – in verschillende categorieën.

Eén van deze categorieën is Banken, waarbij de prijs gaat naar de bank met de beste dienstverlening. De online bank Knab heeft de bijbehorende award meermaals in de wacht gesleept.

👉 Check hier onze review van Knab Zakelijk

Trustpilot

Nu weten we ook wel dat je niet iedere review op Facebook of Twitter serieus hoeft te nemen. Maar dat kun je met Trustpilot met een iets geruster hart doen. De Deense website verzamelt ervaringen van gebruikers en die kunnen je best iets zinnigs zeggen over banken die op Trustpilot worden beoordeeld.

Functies

Alle banken kunnen je helpen met geld ontvangen en geld versturen. Niet heel verrassend, inderdaad. Maar wist je dat sommige banken nét iets meer bieden? Extraatjes zoals een zakelijke spaarrekening, een creditcard, of koppelingen met boekhoudpakketten, bijvoorbeeld. Of realtime-notificaties. Voorbeelden van functies die zomaar goed kunnen passen bij jouw bv.

Nu zeggen we niet dat je de keuze voor jouw zakelijke rekening hier compleet op moet baseren. Maar het is wél altijd slim om op z’n minst te kijken naar wat de bank je aan aanvullende functionaliteiten heeft te bieden:

 Unieke functies
ABN AMRO
 • Koppelingen met boekhoudpakketten.
 • Koppelingen met privérekeningen.
Bunq
 • Drie bankpassen naar keuze van onder meer Mastercard en Maestro.
 • Realtime-notificaties.
Finom
 • Analyses van inkomsten en uitgaven.
  3% cashback op verschillende soorten aankopen.
ING
 • Veel aanvullende diensten en producten.
Knab 
Rabobank 
Regiobank
 • Contact met een persoonlijke adviseur.
SNS 
Triodos 
Van Lanschot 
Wise
 • Goedkope betalen in veel vreemde valuta.

Rentes

Naar de rentes hoef je momenteel niet te kijken als je op zoek bent naar een zakelijke rekening. Dit omdat je anno nu simpelweg bij de meeste banken geen rente krijgt. Een historisch laagtepunt, inderdaad. De enige bank waarbij dit wel het geval is, is bunq: 1,05%.

Dat neemt niet weg dat de huidige situatie ooit ten einde komt. Het wordt dan juist wél weer raadzaam om de rentes mee te nemen in jouw keuze voor een zakelijke rekening. Vandaar dat we dit aandachtspuntje toch even wilden melden.

Update 2024: De rentetarieven zijn momenteel al aan het stijgen. Wel vallen de rentepercentages wat tegen, ze zijn nog niet zo heel erg hoog.

Wil je een hogere rente ontvangen op je zakelijk vermogen? Dan is het wellicht beter om naar een zakelijke spaarrekening te kijken.

👉 Bekijk hier alle actuele rentepercentages voor zakelijke spaarrekeningen

Depositogarantiestelsels

Het depositogarantiestelsel is een manier van dekking die ervoor zorgt dat je jouw saldo tot €100.000 terugkrijgt van De Nederlandsche Bank, mocht jouw bank onverhoopt en onverwachts failliet gaan.

Het is daarbij goed om te weten dat niet iedere kredietverstrekker daadwerkelijk is aangesloten bij dit garantiestelsel. Finom en Wise zijn dat bijvoorbeeld niet. Dat houdt dus in dat je naar je geld kunt fluiten wanneer een van deze instanties (ze mogen zichzelf officieel ook geen banken noemen) omvalt.

Iets om rekening mee te houden, inderdaad.

Type banken

Wat banken betreft, maken wij graag onderscheid tussen de volgende twee soorten:

 • Online banken
 • Traditionele banken

Een online bank, soms ook wel een neo-bank genoemd, is een nieuw soort bank. Ze staan bekend om hun snelle aanvragen, moderne functionaliteiten en lage prijzen. Voorbeelden van dit soort banken zijn bunq en Knab.

👉 Lees hier onze review van de zakelijke rekening van bunq

Een zakelijke rekening openen gaat hier snel online, zonder dat je een geldig identiteitsbewijs of bedrijfsdocumenten hoeft te overhandigen. Vóórdat je fysieke zakelijke betaalpas wordt opgestuurd, wordt trouwens je digitale zakelijke betaalpas geactiveerd, zodat je meteen kunt bankieren!

Een traditionele bank is een bekende naam met filialen in vrijwel iedere middelgrote gemeente. Ze zijn misschien wat logger en duurder, maar deze banken bieden daarentegen wel een breed palet aan services en diensten. Voorbeelden van dit soort banken zijn de ABN AMRO en de Rabobank, waar je ook terecht kunt voor een zakelijke lening, bedrijfshypotheek of zakelijke spaarrekening, bijvoorbeeld.

Beide banken hebben dus hun eigen voor- en nadelen. Wat beter werkt voor jouw bv? Dat hangt af van je situatie.

Ben je een zzp’er die van plan is om zijn eenmanszaak om te zetten in een bv – en ben je daarbij de enige bestuurder? Dan ben je vaak beter af bij een online bank. Banken als bunq en Knab bieden alles wat je – in dat geval – nodig hebt tegenover lage prijzen en inclusief een uitstekende dienstverlening.

Grotere bv’s zijn doorgaans beter af bij een traditionele bank. Dit omdat banken als de ABN AMRO alles in huis hebben om dit type bedrijf beter van dienst te zijn, zoals de mogelijkheid om zakelijk krediet en verzekeringen af te sluiten.

Kies een type bank en zakelijke rekening die aansluit op de wensen van jouw onderneming!

👉 Vergelijk hier de beste zakelijke rekeningen

Wel of niet bankieren bij een eigen bank?

Sommige ondernemers negeren alle bovenstaande adviezen en gaan simpelweg voor een zakelijke rekening bij de bank waar ze privé ook bankieren. ‘Lekker handig’, zeggen ze dan.

Onze vraag: wat is hier precies handig aan?

Je krijgt hoe dan ook een tweede rekening, een andere bankpas en een nieuwe digitale bankomgeving. Ook als je bij dezelfde bank blijft.

Het is wellicht prettig omdat je reeds bekend bent met de service en dienstverlening van de bank in kwestie, maar het loont naar ons idee altijd om op z’n minst verschillende banken met elkaar te vergelijken. Wie weet vind je iets veel beters – en voordeligers.

Welke zakelijke rekeningen voor bv’s kunnen jullie me adviseren?

Je weet nu wat wij belangrijk vinden aan een zakelijke rekening voor een bv én waarop je – wat ons betreft – moet letten wanneer je zakelijk bankieren wilt.

Resteert nog ons één laatste advies: bij welke bank kun je nu het beste terecht?

We hebben drie favoriete zakelijke betaalrekeningen voor bv’s. Dit zijn:

Welke zakelijke rekening bv

ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus

Deze zakelijke rekening kiezen we vanwege de perfecte combinatie tussen uitstekende functies, een prima klantenservice en een relatief lage prijs. De ABN AMRO is bovendien een vertrouwde bank waar je ook terecht kunt voor allerlei andere zaken die je business verder vooruit kunnen helpen, zoals leningen en verzekeringen. Een aanrader.

Prijs: €13,75 per maand

ABN AMRO Volop Ondernemen Grenzeloos

ABN AMRO Volop Ondernemen Grenzeloos is een iets duurdere – en dus ook uitgebreidere – zakelijke rekening. Het voordeel hiervan is dat je, bovenop de hierboven genoemde voordelen, drie zakelijke rekeningen en een zakelijke betaalpas voor elke rekening krijgt. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een bv met een holding-structuur wil starten.

Prijs: €22,25 per maand

Rabobank Zakelijk

De zakelijke rekening van de Rabobank is een andere aanrader. Dat komt omdat hij uitbreidbaar is met verschillende bankproducten, terwijl je ook profiteert van de kennis van een betrouwbare grootbank. Bovendien krijg je bij de Rabobank een jaar lang korting op onder andere het gebruik van iDEAL. Handig als je bedrijf afhankelijk is van een payment service provider.

Prijs: €9,95 per maand

Knab Zakelijk

We willen ten slotte ook nog even Knab Zakelijk vermelden. Knab is namelijk een van onze favoriete banken. Ze bieden een uitstekend geprijsde zakelijke rekening, maar ook een uitstekende service: €7 per maand voor 500 gratis transacties per maand, korting op boekhoudpakketten en méér. Ben je zzp’er en denk je dat Knab Zakelijk bij jouw onderneming past, dan is dit een aanrader!

We kunnen hem echter niet in dit rijtje opnemen omdat bv’s met meer dan één bestuurder hier niet langer welkom zijn. Dat maakt hem weliswaar een ideale keuze voor zzp’ers met een bv, maar niet voor alle andere besloten vennootschappen.

Hopelijk komt hier ooit nog verandering in!

Veelgestelde vragen

Nee: een zakelijke rekening openen is volgens de wet niet verplicht. Banken kunnen het je wél verplichten door in hun gebruiksvoorwaarden op te nemen dat privérekeningen niet voor zakelijke transacties gebruikt kunnen worden.

Een bv hoeft niet per se een aparte betaalrekening te hebben. We raden je dit echter wel met klem aan, vanwege onder meer overzichtelijkheid en professionaliteit.

In dit artikel