Betaalrekening – Banken vergelijken (2021)

Een bankrekening openen is snel geregeld, maar let wel op welke rekening je opent. Er is onderling een groot verschil in service en vooral in de hoogte van de kosten. De meeste Nederlanders hebben een bankrekening bij de top 4 van grootste banken, maar kies een bank niet uitsluitend om de naam.

Het openen van een bankrekening moet je kieskeurig doen. De kosten verschillen namelijk sterk per bank. De verschillen zijn zo groot, dat het de moeite loont om over te stappen. Weeg bij het vergelijken ook de service mee, want je wilt het natuurlijk in één keer goed doen.

Welke banken zijn populair onder de Nederlanders?

De banken met de gevestigde namen zijn vaak de eerste keuze van Nederlanders die een bankrekening willen openen. De top 4 van grootste Nederlandse banken zijn:

 •  ING
 • ABN Amro
 • Rabobank
 • SNS Bank

Kijk verder dan alleen de grote Nederlandse banken

Een rekening openen bij één van de vier bekendste banken kan een verstandige keuze zijn, maar kies ze niet om de naam van de bank. Een bankrekening moet goed bij jouw wensen aansluiten en je wilt niet teveel betalen. Dat hoeft ook niet. Kies de best passende rekening tegen de laagste kosten.

Waar let je op bij het openen van een bankrekening?

Iedereen heeft andere wensen en verwachtingen van een betaalrekening. Het maakt verschil of je gaat voor een rekening voor jezelf of voor een gezamenlijke rekening. De banken bieden de mogelijkheid om rood te staan op de betaalrekening, maar de rentes die banken hiervoor rekenen verschillen sterk.

Je kunt bij het kiezen ook letten op hoe duurzaam een bank is. Je wilt je geld namelijk niet onderbrengen bij een bank waar je niet achter hun beleid staat. Hoe gaat een bank bijvoorbeeld om met klimaatverandering en investeren ze in bedrijven die wapens produceren?

Wat heb je nodig voor het openen van een bankrekening?

Bij het openen van een betaalrekening moet de bank ook gelijk jouw identiteit nauwkeurig vaststellen. Hiertoe zijn ze verplicht. Je moet dus een aantal zaken aanleveren aan de bank voordat de rekening geopend wordt. Het gaat om de volgende gegevens of documenten:

 • Je moet een woonadres hebben in Nederland
 • Identificeren moet gebeuren met een geldig paspoort of identificatiebewijs. Het identificatiebewijs mag ook van een ander EU-land zijn.
 • Je burgerservicenummer (BSN)
 • Ben je nog geen 18 jaar? De ouder of verzorger is de medeaanvrager
 • Bij een gezamenlijke rekening zijn deze gegevens nodig van beide aanvragers

Kun je een gratis bankrekening openen?

Jongeren en studenten kunnen een gratis bankrekening openen. Ook volwassenen die niet studeren kunnen een gratis rekening openen bij banken als N26, OpenBank en Revolut. Maar houd wel rekening met de nadelen. Je mag maar beperkt geld pinnen en iDeal betalingen zijn niet altijd mogelijk.

Voor reizigers die vaak buiten de EU reizen, bieden de bankrekeningen van deze gratis banken wel grote voordelen. Je kunt betalen in andere valuta, zonder dat je er hoge kosten voor betaalt. Je krijgt er mogelijk ook een gratis creditcard bij. Het is dus zeker een optie om ook N26, Revolut of OpenBank in overweging te nemen.

Vaste kosten zijn maar een onderdeel van de totale lasten

Bij het vergelijken van bankrekeningen zijn de vaste lasten de meest in het oog springende kosten, maar bij het vergelijken neem je ook andere kosten mee. Wat betaal je bijvoorbeeld voor het negatief staan op de betaalrekening en wat betaal je voor een creditcard?

Wil je een creditcard bij de bankrekening?

Een creditcard koppelen aan de bankrekening rekenen de meeste banken extra kosten voor. Neem deze kosten dus mee bij het kiezen. Bij de bank Knab is de creditcard gratis en bij andere banken zit je per jaar ruim boven de €20 per jaar. Als je twee creditcards wil koppelen aan een en/of rekening, wegen de kosten hiervan nog zwaarder mee.

Door het koppelen van een creditcard aan je betaalrekening kunnen andere rekeningen weer interessanter worden. Bij het vergelijken kijk je naar de totale kosten, inclusief de diensten die je van de bank verwacht.

Hoe werkt het rood staan eigenlijk?

Het negatief kunnen staan op je bankrekening is een deel van het verdienmodel van banken. Veel banken rekenen een rente van 9,9%, terwijl andere banken stukken lager zitten. Als je frequent in het rood staat, kan het uit om een rekening bij een bank te kiezen die voor de vaste jaarkosten duurder is, maar die minder rente bij jou in rekening brengt.

Bij het aanvragen van een bankrekening spreek je ook gelijk een limietbedrag met de bank af. Vaak gaat het om maximumbedragen van €2.000 tot €3.000, maar een limietbedrag van €5.000 is ook mogelijk. Eigenlijk sluit je een lening af met de bank. Als je een negatief saldo op je bankrekening hebt, betaal je de rente.

Kosten voor het rood staan moet je zwaar mee laten wegen

Onderschat de kosten niet die je op jaarbasis betaalt. Per maand in euro’s uitgedrukt valt het vaak mee, maar reken maar eens uit wat je over een jaar betaalt voor deze service. De top 4 van grootste Nederlandse banken rekenen de volgende rentes voor roodstand:

 • ING – 9,9%
 • ABN Amro – 9,9%
 • Rabobank – 9,9%
 • SNS Bank – 9%

Een andere Nederlandse bank doet het beter en hanteert veel lagere rentes. Bij Knab betaal je op de Knab Plus een rentevergoeding van 5%.

Sommige banken geven je rente over het saldo

Bij meerdere banken heb je recht op een rentevergoeding. Helaas stelt de rente nu niet zoveel voor door de extreem lage rentestand. Maar de rentes gaan natuurlijk een keer weer stijgen. De rentevergoeding blijft nu beperkt tot tussen de 0,01% tot 0,1%. In euro’s uitgedrukt gaat het je niet veel opleveren, maar neem het wel mee in de vergelijking.

Wat is de beste bankrekening?

De beste bankrekening is een relatief begrip. Wat voor jou de beste rekening is, zal niet de slimste keuze zijn voor iemand anders. Als je nog bankafschriften wilt ontvangen kom je bij een andere bank terecht dan wanneer je volledig online je rekening wilt beheren en een gratis bankrekening wenst. De hoogte van de kosten is een belangrijke factor bij het kiezen van de beste bankrekening.

Een huishoudboekje bijhouden

Via internetbankieren en mobiel online bankieren kun je bij sommige banken profiteren van handigheidjes die in het internetbankieren of in het mobiel bankieren verwerkt zitten. Bijvoorbeeld bij Rabobank en Knab kun je een digitaal huishoudboekje bijhouden. Zo krijg je inzicht in waar je geld naartoe gaat. Met informatie hierover kun je eenvoudiger besparen.

Ook zitten er verschillen in de dienstverlening

Bij ABN Amro kun je via internetbankieren 18 maanden terugkijken in je rekening. Bij ING kun je zelfs 9 jaar terug. Of je krijgt een alert zodra je negatief staat op de betaalrekening of als er juist een groot bedrag binnenkomt op de rekening. Let dus niet alleen op de kosten, maar zeker ook op de service en het comfort.

Wat is het beleid van de bank?

De bank waar je een bankrekening hebt, moet ook bij jou passen. Er zijn banken die aangeven dat ze duurzaam zijn. Dit zijn de banken Triodos en ASN Bank. Ook de andere banken weten dat er tegenwoordig wordt gelet op het beleggingsbeleid. En dat heeft  geresulteerd in een verbetering van het beleid van de top 4 van grootste Nederlandse banken.

Wij werken voor het bieden van inzicht in het beleggingsbeleid samen met de Eerlijkegeldwijzer.nl. Zij hebben van een aantal banken het beleid onder de loep genomen. Hier blijkt uit dat de SNS Bank goed scoort op het gebied van dierenwelzijn. De andere drie banken scoren hierop gemiddeld minder goed.

Er zijn nog meer onderlinge verschillen

Op veel meer onderdelen verschillen de bankrekeningen van de diverse banken. Banken brengen bijvoorbeeld ook kosten in rekening bij het opnemen van vreemde valuta in het buitenland. De SNS Basis rekent 4% kosten plus nog 2% koersopslag. De andere banken hanteren hierin een andere kostenstructuur. 

Op voor jou belangrijke kosten en voorwaarden kun je bankrekeningen vergelijken en komen tot de beste bankrekening in jouw situatie, tegen de laagste kosten. Een betaalrekening openen moet je niet doen zonder eerst kritisch te kijken. Een betaalrekening vergelijken loont de moeite.

Blijf kritisch want banken voeren geregeld veranderingen door

De beste bank van nu is volgend jaar mogelijk niet meer de beste. Je doet er verstandig aan om te blijven vergelijken. Een overstap naar een andere bankrekening is ook mogelijk binnen dezelfde bank. Maar je komt er alleen achter of het beter kan als je weet wat andere banken bieden. Een rekening openen doe je bij een bank die bij jou past en jou geen hoge bankkosten rekent.