Niet langer nodig. Banken die telkens de kosten verhogen. Overgestapt naar een en/of-rekening. De redenen om een bankrekening op te zeggen lopen uiteen. En dat geldt eigenlijk ook voor de manieren waarop je ‘m op kunt zeggen. Deze verschillen namelijk per bank. We nemen de vier verschillende opheffingsmanieren die het meest voorkomen hieronder met je door: online, via contact met een medewerker, telefonisch of per brief.
Omdat het switchen van bank doorgaans wordt gezien als een gedoe maken relatief weinig mensen een overstap. Terwijl overstappen van bankrekening eigenlijk heel eenvoudig is. Maar het kan zijn dat een overstap voor jou wél aan de orde is. Misschien vond je de service bij je oude bank slecht. Wellicht vond je de bank in kwestie te duur worden. Misschien was je gewoon wel toe aan iets anders.
In al die gevallen is het zaak om je oude bankrekening definitief op te heffen. En dat kan – zo blijkt – op uiteenlopende manieren.
Online
De makkelijkste manier van opzeggen? Dat is via internet. Je doet het dan gewoon thuis: in sommige gevallen kan het zelfs via je mobiel. Nadeel is echter dat niet alle banken deze methode aanbieden.
Dat heeft verschillende redenen, maar die komen desondanks allemaal neer op één aspect: veiligheid. Zodoende is het bij bijvoorbeeld ABN AMRO wel mogelijk om je rekening online op te heffen, maar daar komt wel een digitaal opheffingsformulier bij kijken. Daarnaast stelt de ABN de nodige voorwaarden. Je kunt een zakelijke rekening bijvoorbeeld veel minder makkelijk opzeggen. In dat geval ontkom je niet aan een trip naar het bankkantoor.
Contact met een medewerker
De meeste banken vereisen dat je voor het opzeggen van je rekening sowieso even langs een van de kantoren komt. Daar zijn medewerkers die dit direct voor je in orde kunnen maken – en je nét iets beter kunnen identificeren. De Rabobank is een voorbeeld van een bank die liever hebben dat je naar hen toekomt. Je krijgt dan een beëindigingsformulier, welke ter plaatse moet invullen. Dat geldt overigens ook voor een en/of-rekening: in dat geval moet één van de twee rekeninghouders langskomen.
Telefonisch
Geen tijd, zin of mogelijkheden om naar het kantoor te komen? Dan bieden deze banken vaak ook de mogelijkheid om rekeningen telefonisch op te heffen. Dit kan dus bij de Rabobank. Het proces ziet er verder hetzelfde uit.
Per brief
Een tamelijk ouderwetse manier van cancelen is opzeggen via een brief. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de SNS Bank. Daarbij moet je ook een kopie van je id-bewijs meesturen. Let wel: dit is alleen noodzakelijk als je van al je rekeningen bij de SNS Bank af wil. Wanneer je meerdere rekeningen hebt, maar er slechts eentje wilt annuleren, kan dit gewoon online.
Overstappen
Wil je overstappen naar een nieuwe bank? In Nederland kennen we de Overstapservice, een initiatief van alle Nederlandse banken waarmee het overstappen van een bankrekening eenvoudig is gemaakt.
Als je gebruik maakt van de overstapservice, kan je bij jouw nieuwe bank aangeven dat de oude rekening opgeheven mag worden. Je nieuwe bank regelt vervolgens de rest. Let op dat het niet mogelijk is om je bankrekening te behouden bij de overstap.