Corporate

CZ versterkt controle op ongewenste zorgkosten met SAS Fraude Framework

SAS, 12-12-2013

Zorgverzekeraar CZ heeft SAS, specialist op het gebied van business analytics, geselecteerd als partner in het beheersen van de zorgkosten. Door het inzetten van het SAS Fraude Framework krijgt CZ meer inzicht in fraude en verspilling met betrekking tot kosten van zorgverleners. Het Fraude Framework verschaft CZ sneller inzicht dan voorheen mogelijk was met reguliere, geautomatiseerde controles. Hierdoor kan het snel ingrijpen en uiteindelijk de kosten terugdringen.  

 

Om meer grip te krijgen op de stijgende zorgkosten is CZ een intern programma gestart: Zorgkostenbeheersing 2.0. Een belangrijk doel van het programma is gedeclareerde kosten sneller en effectiever te onderzoeken en zo foutieve of onterechte declaraties te detecteren. Hiermee kan CZ haar zorgkosten verminderen.

 

Fleur Hasaart, Programmamanager Zorgkostenbeheersing bij CZ: “We gaan van correctief aanspreken naar preventief handelen. Dit betekent dat we zorgverleners niet alleen maar achteraf aanspreken, maar mogelijke onterechte declaraties of fraude ook proactief detecteren.” 


Compleet beeld

CZ heeft alle relevante informatie die betrekking heeft op zorgverleners en zorgkosten samengebracht binnen het framework. Hiermee is het eenvoudiger een compleet beeld te krijgen van een zorgverlener. Op deze profielen worden vervolgens analyses uitgevoerd. “De hybride detectie van het SAS Fraude Framework helpt ons ontdekken of verleende behandelingen en gedeclareerde kosten afwijken van de norm. Daarnaast gaat het systeem nog een stap verder en geeft het antwoorden op vragen die we zelf nog niet hadden bedacht. Verder kunnen we met netwerkanalyses mogelijke verbanden zichtbaar maken. Zo komen ook onverwachte inzichten naar boven die aanleiding kunnen zijn voor verder onderzoek.”
 

Het SAS Fraude Framework helpt CZ efficiënter te werken. Hasaart: “Het is een lerend systeem, als een false positive wordt geconstateerd hoeven we dit maar één keer te corrigeren. Daarmee gaat de kwaliteit van wat we vinden ook omhoog en is het mogelijk steeds beter en krachtiger te detecteren.”
 

Onno de Vrij, Manager Risk en Fraude bij SAS: “Verspilling en fraude staan hoog op de agenda van de toezichthouder en zorgverzekeraars. Zij staan voor de uitdaging een systeem in te richten dat hen helpt te controleren of declaraties van zorgverleners rechtmatig en doelmatig zijn. Een combinatie van data-analyse, data mining en netwerkanalyses is hierbij onmisbaar. Met het SAS Fraude Framework heeft CZ een krachtig middel in handen waarmee het effectiever is in het bestrijden van oneigenlijk gebruik van zorgvoorzieningen.”  


Volgende fase

Het programma Zorgkostenbeheersing 2.0 heeft een looptijd van drie jaar. De keuze voor het SAS Fraude Framework is de eerste stap binnen het project. Een volgende fase is volgens Hasaart dat ook verzekerden worden aangesproken om nota’s van zorgverleners nauwlettender te controleren. “Hierbij kunnen we ook het Fraude Framework inzetten om wat we leren van onze verzekerden ook bij andere zorgaanbieders te kunnen signaleren.”


Achmea

Naast CZ koos ook Achmea Zorg voor het Fraude Framework van SAS. De verzekeraar wil eveneens door structurele inzet van deze oplossing kosten terugdringen en fraude bestrijden.

 

print

 

Thema: SAS

Reacties

Er is nog niet gereageerd op dit artikel

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn

 

  [ Inloggen / Registreren ]